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DRS 2018 AUTHOR, SPEAKER, AND PRESENTER FAQ 

 
• What are the publication and formatting guidelines for my paper?    

o Please refer to the manuscript guidance document which can be found in your DRS 2018 Speaker Portal. 
 

• Do I still own copyright in my paper, PowerPoint, or other materials even though I am presenting at DRS 
2018? 

o Yes.  Please refer to your applicable DRS 2018 author or presenter agreement, all of which grant certain 
license rights to WEF.  Please note, however, that WEF receives a period of exclusive rights regarding 
papers submitted for DRS 2018, including a right of first publication.  Even during WEF’s period of 
exclusive rights, however, WEF permits the author to continue using the paper internally for private, 
noncommercial purposes (e.g., posting on a company internally-accessible intranet, but not attempting to 
publish or sell it, or provide it to customers unless you have otherwise received express permission from 
WEF). 

 
• May I provide copies of my paper, PowerPoint, or workshop materials to my customers or others outside my 

company? 
o Your agreement(s) with WEF do not prohibit you from distributing the DRS 2018 materials you have 

developed EXCEPT, to a limited extent and for a limited time, your paper.  (You are, of course, subject to 
any rights and agreements you may have with others).  If you wish to provide copies of your DRS 2018 
paper to (external) third parties such as customers prior to the FOLLOWING YEAR’S DRS (i.e., if you 
are presenting at DRS 2018, that would be DRS 2019), please contact WEF at permissions@wef.org and 
explain your request.  We will strive to grant reasonable requests. 

 
• May I publish my DRS 2018 paper in other journals? 

o You may publish your DRS 2018 paper elsewhere after WEF’s period of exclusivity has expired.  Please 
refer to your applicable DRS 2018 agreement.  Typically, DRS 2018 reserves a period of exclusivity and 
right of first publication until the following year’s DRS. 

 
• Do I need permission of my employer for any of the activities related to presenting or publishing at DRS 2018? 

o You are responsible for determining any rights and permissions needed from your employer (or former 
employer).  Please be aware that, under copyright law, in some (many) circumstances an employer is 
deemed the Author and Owner of a copyrighted work created by an employee, such as a paper, a 
PowerPoint presentation, or a video.  This is referred to as a “work made for hire.”  See 35 U.S.C. 101 for 
further information.  Under your DRS 2018 agreement, you represent that you have obtained all rights 
needed to license your paper, PowerPoint, video, or other works to WEF as outlined in the agreement.  The 
information provided by WEF is not legal advice, and you are encouraged to consult your own lawyer or 
your company’s lawyer if you have any questions.   

 
• I am a government employee and believe my paper or PowerPoint therefore is in the public domain.  Do I still 

need to sign an author or presenter agreement for DRS 2018? 
o Yes.  There is a clause in all WEF agreements accounting for the possibility that a work is a government 

work, and if you determine that any of your materials fall into that category, you will indicate so on the 
agreement.  YOU are responsible for making this determination, and you are encouraged to consult your 
organization’s lawyer in doing so.  The federal copyright statute specifies that a “work of the United States 
government” (35 U.S.C. 105) is not subject to federal copyright protection, but making such a 
determination sometimes is not simple and there are exceptions (works produced by the U.S. Postal 
Service, for example, are subject to copyright).  Works produced by government contractors are subject to 
copyright, and ownership may depend on the terms of the contract.  Works produced by state and local 
municipalities may be protected by copyright, but states and local municipalities may have further 
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applicable rules (some states, for example, place such works in the public domain).  In short, if you believe 
your work may be in the public domain or owned by a government entity, you are responsible for 
consulting with your attorney to make that determination. 

 
• Will WEF register copyright in my paper? 

o It is the author’s responsibility to register the copyright in their particular work, if desired, and WEF makes 
no promise to do so.  WEF may at its discretion, however, register copyright in WEF’s compilation or 
collection of DRS works (e.g., proceedings including all papers for a particular DRS).  Such registration 
does not replace a copyright registered by the author in an individual work.  Please consult your lawyer for 
information regarding the benefits of copyright registration.   

 
For more information regarding copyrights, authors are encouraged to visit the U.S. Copyright Office website 
(http://copyright.gov). Authors who need or desire legal advice should consult an attorney.   
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